Recepty od Aničky

04.05.2009 08:02


Dýňovo-rýžová kaše
Uvaříme zvlášť rýži (lépe trochu rozvařit) a zvlášť na kousky nakrájenou dýni (cca 12-15min). Do dýně pak zamixováváme postupně rýži äž dosáhneme kašovité konzistence. Kaše je nasládlá díky dýni, takže není třeba ji jinak dochucovat. Kvítkovi ji dáváme k večeři.

Králík s fenyklovou omáčkou a těstovinami
Zde je třeba si předem uvařit maso a uchovat i získaný vývar. Ideální je dát vařit kousek králíka se zeleninou a trošku soli (mladší děti bez ní) do papiňáku, když jde dítě spát. Tak za hodinu máte hotovo (možno vařit déle, vývar bude silnější a maso měkčí) a do vývaru přidáme nakrájený fenykl tak, aby byl těsně zalitý. Povaříme doměkka (10-15min) a rozmixujeme na kaši. Pokud je omáčka řídká, zahustěte ji instatní rýžovou nemléčnou kaší. Přidejte nasekané maso a těstoviny a je to.

Přírodní tofu s brokolicí a polentou
Tofu s brokolicí: V obchodech se zdravou výživou koupíte TOFU natural (dle Fořta mohou děti už od 10 měsíců) a pro nejmenší děti je podusíte na kostky nakrájené s kousky brokolice, zahustíte čímkoli jste zvyklí a rozmixujete.
Starší dětem dáme tofu a brokolici na zesklovatělou cibulku na kvalitním oleji a zalijeme trochou horké vody pro podušení, nemixujeme a jako přílohu můžeme přidat polentu, těstoviny, brambory, batáty apod.
Polenta: Příprava je stejná jako u kaše krupičné, jen z kukuřičné krupice předem namočené a děláme ji hustější.,My ji vaříme ve vodě kvůli alergii na mléko.

Dušené ovoce zahuštěné kuzu
Podusíme jakékoli vyzrálé ovoce z našeho pásma (nejlépe jablka, hrušky, blumy) a zahustíme trochou kuzu rozmíchaného ve studené vodě. Povaříme ho tak 2 min než zprůhlední a mělo by vytvořit konzistenci jako u hotového pudingu. Kuzu vypadá podobně, jako bychom zahušťovali obyčejným škrobem, ale je velmi zdravé, vyrovnává vnitřní nerovnováhu a posilňuje. Doporučuju hlavně u horečnatých či jiných onemocnění a občas preventivně. Nesladit!!! (zničil by se účinek). Nám moc pomohlo.